Waarom kiezen voor een verzetwand?

keermuur bouwen

Zoals de naam al aangeeft, dient een keermuur als steun, om de zeer sterke druk van een bodem, meestal bestaande uit aarde of zand, in te dammen en te weerstaan. Over het algemeen helpt het om aardverschuivingen tegen te gaan wanneer de grond gekanteld is. Het wordt veel gebruikt op oevers en openbare wegen, maar de keermuur is ook nuttig in privé-tuinen.

Waar is een keermuur voor?

Een keermuur is een barrière die een druk kan bevatten, in principe een aardhoogte van minimaal twee meter, om te voorkomen dat de muur verschuift. Het doel van zo’n muur is om de aarde in een gedefinieerde en gereduceerde ruimte in te sluiten.

Het bouwen van een keermuur in jouw tuin creëert extra ruimte, meestal gewijd aan het planten van bloemen en bomen. Om dit type wand effectief te laten zijn, is het noodzakelijk om het binnendringen van vocht te voorkomen. Normaal gesproken mag een keermuur niet hoger zijn dan vier meter en mag deze niet worden gebouwd op grond met een helling van meer dan 10°.

Hoe bouw je een keermuur?

De keermuur is een van de moeilijkste constructies om te bouwen in metselwerk. Het moet in feite extreme belastingen bevatten en de constructie moet zorgvuldig zijn om de sterkte te waarborgen.

Voorbereiding van de locatie

Voordat je begint met de bouw van jouw keermuur, moet je ervoor zorgen dat het gebied niet wordt doorkruist door leidingen of kabels.

Markeer eerst nauwkeurig de locatie van jouw keermuur met behulp van palen en een touw.

Graaf een geul, iets breder dan de betonblokken die je zult gebruiken, langs het pad dat je met het touw hebt getraceerd. Laat een diepte van 2,5 cm bij 20 cm van de geplande wandhoogte.

Voorzetwand plaatsen

Het opzetten van de basis

Ga vervolgens over tot het leggen van de fundering van de keermuur, die bestaat uit betonnen blokken, meestal 20 cm massieve blokken. Deze stap moet met zorg worden uitgevoerd. De kwaliteit van de hele muur hangt ervan af.

De elementen waaruit de fundering bestaat moeten stabiel, solide en goed met elkaar verbonden zijn. Plaats de eerste lijn betonblokken op de bodem van de sleuf. Klop ze met een rubberen hamer om ze goed te positioneren. Tot slot, om de fundering af te werken, vult je de rij betonblokken met grind om te voorkomen dat deze in de loop van de tijd buigt.

De constructie van de keermuur zelf

Nu voeg je een tweede rij betonblokken toe bovenop de eerste. Om dit te doen, breng je de mortel aan op het onderliggende betonblok en leg je er een ander betonblok op, waarbij je stevig drukt om er zeker van te zijn dat het massief is.

Herhaal de handeling totdat je de gewenste hoogte van de keermuur hebt bereikt. Om de muur af te werken kunt je bijvoorbeeld platen over de laatste rij betonblokken leggen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *